donderdag 20 mei 2010

20 mei 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen de rust aan het terugkeren. En dus gebeurt er maar weinig. Er zijn wat bedrijfsberichten en de omzetten en koersbewegingen zijn niet bijzonder.

-Gisteren was het natuurlijk een dag voor handelaren die snel moesten reageren op de Duitse plannen en speelde het sentiment een belangrijke rol. Vandaag kan er meer aandacht zijn voor de langere termijn consequenties van die plannen. En die liggen vooral op het terrein van het vertrouwen. Vertrouwen van de verantwoordelijke autoriteiten in elkaar en van de grote spelers in het beleid en de mogelijke oplossingen van de ontstane problemen. En geloof maar niet dat dat vertrouwen gisteren is toegenomen.

-Er gebeurt nog steeds helemaal niets om de fundamentele problemen aan te pakken. Nog steeds is de standaardoplossing voor alle problemen om de belastingbetaler te laten betalen en nog steeds is er helemaal niets gebeurd om de financiƫle posities van de banken te versterken.

-Op sommige plaatsen in de wereld lijkt het misschien economisch wat beter te gaan, maar nergens (de VS, de eurozone en Japan) durven de autoriteiten de extreem lage korte rentes maar iets te verhogen. Lieve mensen, als een economie blijkbaar geen minimale verhoging van de korte rente kan verdragen, moet het woord 'herstel' met een kilo zout genomen worden en moet er vooral niet teveel waarde aan gehecht worden.

-Nog een 'detail' uit het Amerikaanse herstelverhaal. Als minstens 15% van alle uitstaande hypotheken in dat land kleine of grote betalingsachterstanden kent, een percentage wat nog steeds aan het toenemen is, kan er dan sprake zijn van een serieus herstel?

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten