dinsdag 15 februari 2011

-Voorlopig gebeurt er maar weinig op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan is volkomen duidelijk, maar de handelaren/beleggers zijn opnieuw in staat e.e.a. volkomen te negeren. En dus wordt er wat gedanst rondom de slotstanden van gisteren met omzetten die niet bijzonder zijn.

-Nogal wat berichten vanmorgen betreffen de ontwikkeling van de economische groei in de eurozone. Korte samenvatting: natte kranten. In een aantal grote landen is die groei nadrukkelijk aan het afzwakken. Een deel daarvan kan wel toegeschreven worden aan de weersomstandigheden, maar lang niet alles. Het gaat duidelijk minder goed dan een jaar geleden.

-Andere berichten betreffen de ontwikkeling van de inflatie op een aantal plaatsen in de wereld. Korte samenvatting: niet goed. In bijvoorbeeld China begint de inflatie hard op te lopen. Gelukkig hebben de Chinezen net op tijd de samenstelling van het mandje producten wat gemeten wordt sterk veranderd, want anders had het er nog erger uit gezien. (Voor alle duidelijkheid: het belang van voedsel in dat mandje is ver teruggebracht. En zijn het niet juist de voedselprijzen die het hardste stijgen?)

-De dumbo's van de dag zijn de kopers van Britse staatsleningen. Daar is de inflatie opgelopen naar 4% en wat doet de lange rente? Geen 4%!! Goed bezig, jongens en meisjes.

-Voor de alles overtreffende trap in total madness moeten we natuurlijk weer in de VS zijn. Gisteren presenteerde president Obama daar de begroting voor het komende jaar. En er waren zelfs mensen te vinden die daar iets positiefs over wilden zeggen. De realiteit is dat de Amerikaanse bevolking zich als kudde makke schapen naar de slachtbank laat leiden. Die hele begroting is een grote exercitie in het vooruitschuiven van alle problemen die zijn ontstaan. De geloofwaardigheid van wat er gepresenteerd
werd is nul, en helemaal niets meer.

-Met een begrotingstekort van ongeveer 10%, gratis geld voor de banken en een centrale bank als grootste koper van staatsleningen, toch roepen dat het met de Amerikaanse economie de goede kant op gaat. Goed bezig, jongens en meisjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten