donderdag 10 februari 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er niet lekker inkomen. Meer minnetjes dan plusjes met omzetten die, op enkele uitzonderingen na, maar weinig voorstellen. Nieuws is er voldoende. Het begint echter moeilijker en moeilijker te worden om de strekking ervan te blijven ontkennen.

-Gisteren was het weer 'Benny-time', oftewel Fed-voorzitter Bernanke deed allerlei uitspraken over het wel en wee van de Amerikaanse economie. Met een heleboel fantasie, roze en selectief luisteren was er iets positiefs van te maken. Bedenk echter wel dat de Fed nog steeds alles uit de kast trekt om die economie te ondersteunen en het begrotingstekort ook dit jaar een procentje of 10 van het nationaal inkomen gaat worden. En dan zijn er miniplusjes zichtbaar. Goed man.

-Nu even een 'andere' Amerikaanse realiteit. Die van de huizenmarkt bijvoorbeeld. De huizenprijzen daar zijn weer aan het dalen, de hypotheekrente is behoorlijk aan het oplopen en meer dan 25% van alle mensen met een hypotheek hebben ondertussen een hypotheek die hoger is dan de waarde van het huis. Oftewel, het gaat alleen maar slechter met die huizenmarkt. Aangezien voor erg veel mensen hun huis ook met afstand hun grootste bezit is, gaat daar niet veel goeds van komen.

-In ECB-land is het einde van het tijdperk-Trichet dichtbij en moet er een volgende ECB-president(e) komen. Allerlei namen passeren de revue en de pennenlikkers hebben het er maar druk mee. Praten over mannetjes/vrouwtjes is altijd lekker makkelijk. Of het ook maar iets gaat uitmaken, is een andere vraag. Er wordt namelijk alleen maar weer gezocht in de groep mensen die de crisis niet hebben zien aankomen, daarna maar een recept hadden om de problemen op te lossen (gooi er belastinggeld tegenaan) en die zich nog steeds laten gijzelen door de bankmannetjes.

-Om een voorlopig idee van de toekomst te krijgen, kan er ook even gekeken worden naar de cijfers van IT-gigant Cisco in de VS. Een behoorlijke winstdaling ondanks fors hogere marketingkosten. Het bedrijf heeft het over margedruk door harde concurrentie en afzetproblemen vanwege bezuinigingen bij de Amerikaanse lokale en regionale overheden. 'Eat that, Benny'.

2 opmerkingen:

  1. "het gaat alleen maar slechter met die huizenmarkt" in de VS. Ja, jammer voor de mensen die zich megahypotheken in de maag hebben laten splitsen, of hun huis als flappentap hebben gebruikt. Maar in de VS loopt tenminste de lucht eruit. Hoe eerder die waanzin op de huizenmarkt voorbij is hoe beter.
    Hier daarentegen hebben we een consumentenbond(!) die ons wil helpen aan molensteenhypotheken ipv lagere (lees normale) prijzen voor een dak boven ons hoofd. Nog een lange weg te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, men kan stuiteren wat men wil. De enige oplossing is een lagere huizenprijs want die zijn veel te sterk gestegen. Alle lapmiddelen die nu in stand worden gehouden, stellen de pijn alleen maar uit en maken het uiteindelijk erger. Het verhaal van de Wal en het Schip.

    BeantwoordenVerwijderen