maandag 21 februari 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Veel wat lagere noteringen met omzetten die niet eens heel laag zijn. Nieuws is er voldoende en het lijkt er zelfs op dat handelaren/beleggers bereid zijn na te denken over wat de strekking van enkele berichten is.

-Dit weekend was er een G-20 bijeenkomst in Parijs. Voor de zoveelste keer werd kristalhelder dat geen enkele hotemetoot die ergens verantwoordelijk voor is, bereid is om verder na te denken dan het allerkleinste eigenbelang. Alles en iedereen probeert elk denkbare probleem af te wentelen op anderen. En dus gebeurt er opgeteld niets en blijft de patstelling bestaan. Een trieste ontwikkeling.

-In IJsland gaat de bevolking duidelijk maken dat zij geen enkele boodschap heeft aan de overeenkomst die de autoriteiten daar hebben gesloten met Nederland en het VK. De stemming is heel simpel. De bankiers en verantwoordelijk autoriteiten hebben met elkaar een puinhoop laten ontstaan en het grote publiek heeft geen enkele reden om te denken dat deze overeenkomst daar enige verbetering in gaat brengen. En dus wordt er tegen gestemd.

-Ook in Duitsland begint er een diepe kloof te ontstaan tussen het publiek en de verantwoordelijke autoriteiten. De regeringspartijen hebben tijdens verkiezingen in de deelstaat Hamburg een zeer forse nederlaag geleden. Dat gaat onvermijdelijk (en onprettige) consequenties krijgen voor het Europese steunfonds voor landen die in problemen komen (het EFSF). Duitsland wordt geacht daar een zeer belangrijke bijdrage aan te leveren en de opstelling van kanselier Merkel gaat na deze nederlaag een andere worden.

-U mag zelf bedenken wat daar dan weer de gevolgen voor het vertrouwen van de beleggers in het probleemoplossend vermogen van de Europese autoriteiten voor gaan worden en wat dat gaat betekenen voor de rentemarkten. Ons idee? Niet veel goeds.

2 opmerkingen:

  1. Als onze "leiders", de dames en heren politici, niet het lef hebben, laat dan het volk de stap maken. Leve IJsland. Daar is men zich in elk geval meer bewust van wat er werkelijk gaande is. Binnenkort verkiezingen in Ierland en het lijkt er op dat ze de tirannie van de banken daar ook niet langer pikken. Wanneer worden wij nu eens wakker?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ironische is dat het steunfonds voor landen in problemen er niet voor die landen is maar voor de Duitse (en NL etc) banken.

    Ongetwijfeld zetten ze ons, de EUburger, het mes op de keel dat als we dat niet doen alles zal crashen.
    Zijn we schapen?

    BeantwoordenVerwijderen