vrijdag 25 februari 2011

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen een stuk vriendelijker dan de afgelopen dagen. Veel wat hogere noteringen met omzetten die, met uitzondering van die voor de financials, weinig voorstellen. Nieuws is er voldoende, de inhoud ervan is zeker niet eenduidig, maar handelaren/beleggers zijn weer eens in een vergevingsgezinde stemming.

-Vandaag zijn er verkiezingen in Ierland. Grote vraag is daar of de Ierse bevolking zich als een kudde makke schapen naar de financieel economische slachtbank laat leiden of dat er iets anders gaat gebeuren. U kent het verhaal. Om ervoor te zorgen dat niet-Ierse obligatiebezitters al hun geld terugkrijgen, heeft de vorige Ierse regering de Ierse bevolking voor de komende decennia opgezadeld met echt extreem hoge financiële lasten. Geloof maar rustig dat er in Frankfurt bij de ECB op dit moment met argusogen naar Ierland gekeken wordt.

-In dat verband is het wel aardig dat gisteren in de VS autoconcern GM met best aardige cijfers kwam. GM is het bedrijf dat even geleden op kiepen stond en waar alle betrokken partijen een behoorlijke financiële bijdrage hebben geleverd om het tij te keren. Ook de obligatiebezitters.

-Voor de rest zijn er nog droefsnoetjes die denken dat het economische herstel in de VS kan doorzetten. Even kijken naar de huizenmarkt, lieve jongens en meisjes, en kijk ook eens naar wat er bij de lokale en regionale overheden aan het gebeuren is. Waar de regering-Obama de geldkraan op standje max heeft open gezet, worden op allerlei andere plaatsen de kranen zo ver mogelijk dichtgedraaid. Daar gaat niet veel goeds van komen.

-In de tussentijd blijven de ontwikkelingen in het Midden-Oosten de gemoederen bezighouden. Opmerkelijk is wel dat het grote publiek daar in opstand aan het komen is tegen het wanbeleid waar vaak sprake van is geweest (waarom is bijvoorbeeld niet iedereen rijk in Libië?), terwijl in de Westerse landen alles en iedereen blijkbaar blijft denken dat het financieel economische beleid niet anders kan dan nu gebeurt.

1 opmerking:

  1. Het is hier niet in het nieuws (stel je voor) maar in de VS gaat men ook de straat op. Kijk maar even naar Wisconsin.

    BeantwoordenVerwijderen