woensdag 16 februari 2011

-Ook vanmorgen is het weer erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws is er voldoende, maar ook voor de zoveelste keer, zijn handelaren/beleggers niet bereid de daaruit volgende conclusies te trekken. Per saldo staan er meer plusjes dan minnetjes, met omzetten die op heel enkele uitzonderingen na, erg laag zijn.

-Zo was er vanmorgen nieuws over de ontwikkeling van de Europese autoverkopen, een economisch echt grote en belangrijke markt. In vergelijking met een jaar geleden zijn die verkopen wat gedaald. Niets dramatisch, maar op geen enkele manier een bevestiging van welk herstelverhaal dan ook. Om het eens heel voorzichtig te formuleren. Ander onprettig autonieuws kwam uit China. Uit China? Daar gaat het toch fantastisch? Nu misschien nog wel, maar de Chinese autoriteiten zijn nu maximale verkoopquota’s aan het opstellen voor de nabije toekomst. De verkeerschaos is op sommige plaatsen te groot geworden. En die quota’s zijn een heel stuk lager dan de huidige verkopen.

-Gisteren de laatste cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die vielen niet mee, ondanks alle steunmaatregelen die de regering-Obama heeft genomen. Ook geen bevestiging van het gehoopte en gedroomde herstelverhaal. Let wat dat betreft ook eens op de komende berichten uit de huizenmarkt. Die gaan tamelijk slecht worden. En blijf dan bedenken dat het huis voor vrij veel mensen hun met afstand belangrijkste bezit is. Kan in dergelijke omstandigheden een herstel doorzetten?

-Vanmiddag worden in de VS de notulen van het FOMC van de Federal Reserve gepubliceerd. Behalve op de zo positief mogelijk geformuleerde teksten over de Amerikaanse economie, moet u ook eens letten of/wat er geschreven wordt over de steunmaatregelen. Komen er meer? Wanneer/hoe gaan eerdere maatregelen teruggedraaid worden? Van dat soort teksten.

-Het winterweer. Zoals bekend mag zijn, is in brillenmannenland het weer de oorzaak geworden van alle cijfers die meer of minder tegenvallen. Dat in de verwachtingen de invloed van het weer altijd al is meegenomen, speelt in dat verband natuurlijk geen enkele rol. Voor alle duidelijkheid; het weer kan op korte termijn een rol spelen, maar het iets langere termijn effect is natuurlijk heel beperkt. Het publiek en de bedrijven stellen dingetjes misschien wel even uit, maar niet lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten