donderdag 17 februari 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten gebeurt vanmorgen niet zo veel. Nieuws is er meer dan voldoende en handelaren/beleggers staan weer in de 'see no evil, hear no evil' - stand. En dus noteren de bekende indices wat hoger met omzetten die, op maar enkele uitzonderingen na, niet veel voorstellen.

-Gisteren was er bijvoorbeeld de publicatie van de notulen van het FOMC van de Fed. Korte samenvatting: de Fed wordt positiever over de economie, erkent dat er enkele risico's zijn en doet helemaal niets aan alle maatregelen die al genomen zijn. Met name het laatste is opmerkelijk, want als naar de verwachtingen van de Fed gekeken wordt, draait die Amerikaanse economie best goed. Waarom wordt er dan geen enkel stapje teruggezet? Blijkbaar denkt de Fed nog steeds dat het zonder al die maatregelen niet gaat lukken. Wat zegt dat over het vertrouwen van de Fed in de toekomst?

-Waar snel meer aandacht voor mag komen, is voor de ontwikkeling van de inflatie op veel plaatsen. De stijging van de voedsel- en grondstoffenprijzen begint behoorlijk aan te tikken. De gevolgen daarvan zijn voorspelbaar en niet goed voor aandelen. Hoogstwaarschijnlijk gaat binnenkort op allerlei plaatsen de rente omhoog en nu al zeker is dat bij veel bedrijven de marges onder druk aan het komen zijn. Lees daar de persberichten van bijvoorbeeld AkzoNobel en series Amerikaanse bedrijven maar over.

-Een andere kanarie in de mijn is het nieuws over de vastgoedproblemen bij SNS Reaal. Dat bedrijf moet zeer fors afboeken op vastgoedposities. Nu is men daar wel op een ongelukkig moment ingestapt, maar opmerkelijk is wel dat dit soort berichten erg schaars zijn. Hebben alle andere bedrijven daar geen last van? En die afboekingen zijn waarschijnlijk ook een aardige indicatie voor de prijsdalingen die blijkbaar op dit moment aan de orde zijn. Iets waar we nul makelaars over horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten