donderdag 24 februari 2011

-De mogelijke consequenties van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten blijven de stemming op de bekende Europese aandelen bepalen. En aangezien daar weinig goeds van verwacht wordt, staan de koersen wat onder druk. Veel minnetjes, een paar plusjes en behoorlijk omzetten zijn het resultaat.

-Op een heel ander terrein lijkt echter een nog belangrijker proces op gang te komen. Tot nu toe vertellen de verantwoordelijke autoriteiten in de Westerse wereld allemaal hetzelfde verhaal over het ontstaan van de financieel economische problemen en hoe die problemen aangepakt moeten worden. Cruciaal in dat verhaal is het tot in het oneindige pamperen van de grote banken. Dat gesloten front begint nu barsten te vertonen. Gisteren had Otmar Issing het al over het herstructureren van schulden (een doodzonde in de ogen van de banken) en vanmorgen maakte Tom Hoenig (een lid van de Fed) duidelijk dat wat hem betreft de grote banken zo snel mogelijk keihard worden aangepakt om te voorkomen dat ze de Amerikaanse economie nog een keer in grote problemen gaan brengen. Extreem goed nieuws.

-De gebeurtenissen in het Midden-Oosten hebben natuurlijk een duidelijk effect op de olieprijs, en geen prettige. Voor de emerging markets is het een keiharde dikke vette min, maar ook voor de rijke landen begint het een factor te worden. Het zijn voor iedere burger misschien geen grote extra kosten, maar veel kleintjes tellen wel op. En aangezien de groei op allerlei plaatsen al niet hoog is, kan iedere tegenvaller behoorlijk aankomen.

-Een ander proces wat alsmaar zichtbaarder wordt is het toenemende wantrouwen van het grote publiek in de acties van de verantwoordelijke autoriteiten. Iedere ongeloofwaardige uitspraak versterkt dat proces. Volgens Ben B. te W. is inflatie in de VS (nog) geen enkel probleem. Als echter het publiek daar gevraagd wordt naar de inflatieverwachtingen dan heeft men het over een procent of 5. Nu is er een groot verschil tussen het nu en verwachtingen, maar de vraag is of iedereen daar voldoende rekening mee houdt.

1 opmerking:

  1. Veel verpakkingen van producten in de VS bevatten tegenwoordig minder inhoud. Product blijft dezelfde prijs behouden maar er zit minder in. Ach, het publiek slaapwandelt verder. En de media blijven iedereen in slaap sussen. Het gros van de journalisten en analisten doet niets anders dan politici en bankiers napraten.

    BeantwoordenVerwijderen