dinsdag 22 februari 2011

-Het is een sombere dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Nieuws is er niet veel, maar het is vooral onprettig. Handelaren/beleggers lijken daar vandaag oog voor te hebben.

-Belangrijk in dat verband zijn natuurlijk de berichten uit het Midden-Oosten. De hard oplopende olieprijs gaat onvermijdelijk voor nog veel meer problemen zorgen. Er kan zo makkelijk een spiraal van onrust ontstaan, want snel stijgende brandstofprijzen zijn in een belangrijk deel van de wereld echt een zeer dikke min.

-Vanmiddag in de VS de laatste cijfers over de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen. Die prijzen zijn behoorlijk aan het dalen en toch gaat het met een beetje geluk beter met het consumentenvertrouwen. Dat laatste is uiteraard volkomen ongeloofwaardig, maar in het kader van het creatief met de waarheid omgaan, is alles geoorloofd. En zeker het manipuleren van vertrouwenscijfers.

-In het FD vanmorgen een interessant artikel over het mogelijk afschaffen van de toezichthouders AFM en DNB. Daar zijn wij helemaal voor. Niet omdat we tegen toezicht zijn, maar primair omdat welk toezicht dan ook, niet kan verhinderen dat dingen toch misgaan. Het middels regels proberen de menselijke natuur te controleren, is een vrij zinloze exercitie. Denk daarvoor alleen maar aan de kredietcrisis, aan Icesave, aan DSB en aan van der Hoop Bankiers. Nog erger is dat als het misgaat, er geen enkele verhaalsmogelijkheid blijkt te zijn. Het bestaan van toezicht biedt alles en iedereen de gelegenheid zich te verschuilen en de verantwoordelijkheid voor te maken keuzes elders neer te leggen. Beter is om duidelijk te maken dat er misschien een paar regels zijn en dat je het voor de rest zelf moet uitzoeken. Met als consequentie dat geaccepteerd moet worden dat er verliezen worden geleden en mensen domme dingen kunnen doen. Iets wat met al dat toezicht de afgelopen jaren ook meer dan voldoende gebeurd is.

1 opmerking:

  1. Ik vraag me toch af hoe het kan? Het consumentenvertrouwen in de VS stijgt in februari naar het hoogste peil in drie jaar!
    Terwijl het werkelijke werkloosheidspercentage in de VS eerder bij de 17% ligt. 44 miljoen amerikanen op voedselbonnen zijn aangewezen. "Onder water" hypotheken dit jaar op 48% uit gaan komen. De huizenprijzen blijven dalen, diverse staten op de rand van afaillissement staan. enz. enz.

    BeantwoordenVerwijderen