woensdag 1 augustus 2012


- En weer noteren de bekende Europese aandelenindices in de plus. Echt alleen maar (zwaar) tegenvallende resultaten en koersen die maar blijven stijgen. U kent de reden: een wanhopig en blind vertrouwen in Mario D. te F.  Alles en iedereen heeft zichzelf ervan weten te overtuigen dat de ECB de Europese economie kan redden. 

 - Wat de ECB aan de oplopende werkloosheid kan doen, is volkomen onduidelijk. Wat de ECB aan de inzakkende autoverkopen in een serie landen kan doen, is net zo onduidelijk en wat de ECB kan doen aan de alsmaar slechtere cijfers van de Europese inkoopmanagers kan ook niemand uitleggen. Maar er wel in blijven geloven. Onwaarschijnlijk.

- In de VS is het beeld niet anders. Geen enkel cijfer wat ook maar wijst op enig economisch herstel, maar als beleggers wel blind blijven geloven in het vermogen van de Fed om het tij te keren. 

- Voor beide gebieden is ook nog eens van toepassing dat al het eerdere ingrijpen van de Fed en de ECB niet heeft weten te voorkomen dat we met elkaar in de huidige situatie terecht zijn gekomen. 

- Als handelaren/beleggers systematisch weigeren ook maar enige rekening met de realiteit te houden dan nemen de risico's in een strak tempo toe en is de afloop onvermijdelijk en zeker. Denk daarvoor maar terug aan de ICT-hype of aan het ontkennen van de crisis in 2008. Wat er nu aan het gebeuren is, is precies hetzelfde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten