donderdag 2 augustus 2012


- Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. U weet waarom. Er wordt gewacht tot vanmiddag ECB-president Draghi duidelijk gaat maken hoe de eurocrisis aangepakt gaat worden. Tenminste daar hebben handelaren/beleggers zichzelf niet alleen van weten te overtuigen, ze hebben er ook al naar gehandeld. Kijk daarvoor maar even naar een paar lange termijn grafieken van bekende indices. 

- Gisteren in de VS werd voor de zoveelste keer duidelijk hoe dat proces in aandelenland werkt. In afwachting van volgende steunmaatregelen door de centrale bank worden de koersen alvast hoger neergezet. Dan valt dat ingrijpen erg tegen, maar op de markten gebeurt dan niets. want diezelfde autoriteiten beloven alvast een volgende keer wel in te grijpen als het nodig is. In de aanloop daarvan worden de koersen weer hoger neergezet, valt het ingrijpen natuurlijk weer tegen, maar gebeurt er op de markten niets want etc. etc. Dat de onderliggende financieel-economische realiteit al die tijd blijft verslechteren is voor de financiĆ«le markten alleen maar goed nieuws, want brengt dat ingrijpen door de centrale banken dichterbij. En zo wordt de kloof tussen Main Street en Wall Street per dag groter en dieper. 

- In de eurozone gebeurt overigens precies hetzelfde en u mag zelf proberen te bedenken wat de uiteindelijke uitkomst van dat proces is. Kleine tip van ons bij AFS. Het is altijd en overal de perceptie van de realiteit die zich als eerste aanpast.  

- Anyway, de perceptie is nu dat Mario de wereld gaat redden. De realiteit daarentegen is dat zonder instemming van de Duitse autoriteiten Mario's plannen niet meer zijn dan gebakken lucht c.q. goedkope PR. Voor u zich laat meeslepen in Mario's goed nieuws show kan het dus geen kwaad even na te gaan wat de opstelling van de Bundesbank inzake allerlei onderwerpen is.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten