woensdag 29 augustus 2012

- Er gebeurt vanmorgen ongeveer niets op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws, omzetten en koersbewegingen, het stelt allemaal erg weinig voor. En u weet waarom dat gebeurt. De verzamelde handelaren/beleggers hebben voor de zoveelste keer zichzelf ervan weten te overtuigen dat Fed-voorzitter Bernanke vrijdag a.s. waarschijnlijk met 'goed' nieuws gaat komen. Er dan dus blijkbaar ook geen enkele reden om na te denken over de inhoud van de berichten welke de afgelopen dagen bekend zijn geworden. 

- U mag er natuurlijk ook wel over nadenken. En als gekeken wordt naar de cijfers over het consumentenvertrouwen en de ontwikkeling van de huizenprijzen is het de allerhoogste tijd om tamelijk nerveus te worden. Al meer dan vier jaar trekken Ben B. c.s. alles uit de kast en dan zijn dit de resultaten? Op basis waarvan kan er nu gedacht worden dat volgende maatregelen meer succes gaan hebben?

- We hebben het op deze plaats al vaker gehad over de diepe kloof die is ontstaan tussen de economische realiteit en de realiteit van de financiĆ«le mannen en vrouwen. Dergelijke kloven waren er eerder en zijn altijd, maar dan ook altijd en overal, maar dan ook overal op dezelfde manier gecorrigeerd. Door het nemen van serieuze verliezen door handelaren/beleggers. Denken dat het deze keer anders zal gaan, is jezelf meer dan volledig voor de gek houden.

- In de eurozone gaat het proces van waarheidsvinding gestaag door. De focus ligt nu even op Spanje en onder iedere tegel die daar wordt opgelicht, wordt een financieel schandaal gevonden. We willen u nu vast waarschuwen: ook Nederland gaat aan de beurt komen. Hoe eerder u gaat accepteren dat de bestaande status quo op geen enkele manier gehandhaafd kan worden, hoe beter het is. Want ook in Nederland is de kloof tussen de perceptie die het grote publiek van de realiteit heeft en die realiteit zelf, extreem groot. En ook in Nederland niet de realiteit, maar de perceptie daarvan zich aanpassen. Er komen andere, veel minder prettige tijden aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten