donderdag 30 augustus 2012

- Het is nog geen 'Bennie-time' dus gebeurt er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten opnieuw ongeveer niets. Omzetten en koersbewegingen, het mag allemaal geen naam hebben.

- 'Bennie-time' is, zoals u ongetwijfeld weet, het moment dan Fed-voorztter Ben Bernanke morgenmiddag tijdens een grote conferentie een speech gaat geven. En de financiële markten hebben zichzelf ervan weten te overtuigen dat Ben B. weer dingen gaat vertellen die diezelfde financiële markten graag willen horen. Dat er een diepe kloof is ontstaan tussen Main Street en Wall Street is iets dat in de financiële wereld geen enkele rol speelt. Dat Main Street voor Ben B. een factor van grote betekenis is, is iets wat men op Wall Street absoluut niet begrijpt. Het gaat toch om Wall Street? Het gaat toch maar om een ding in de wereld? Hogere koersen.

- Hoe het ook zij, op Main Street bestaat nul behoefte aan nog meer maatregelen die de economie alsmaar verder ondermijnen. De schade die alle eerder genomen maatregelen hebben opgeleverd is al hoog opgelopen. Het zou dus zomaar kunnen dat Ben B. een keer laat zien dat zijn wereld groter is dan Wall Street.

- Dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren. U kent ons verhaal. Als gekeken wordt wat de opgetelde resultaten zijn van al dat ingrijpen, is het een volkomen raadsel waarom het roer al niet lang geleden is omgegooid. De laatste cijfers uit de Amerikaanse economie bevestigen opnieuw dat die economie een beetje voortsukkelt. En dat bij een extreem lage rente en blijvend torenhoge begrotingstekorten. Voor alle duidelijkheid: er is een begrotingstekort van 8% van het nationaal inkomen nodig om een groei te bewerkstelligen van minder dan 2%. Hoe goed gaat het dan?

- Tenslotte wordt alsmaar duidelijker dat de babyboomers nog een klein cadeautje hebben voor de jongeren. Omdat steeds meer grijze duiven langer blijven werken, neemt het aantal banen dat vrijvalt voor jongeren natuurlijk af. U kunt rustig wachten op berichten over een sterk stijgende werkloosheid onder jongeren. Hoezo herstel? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten