woensdag 8 augustus 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen terughoudend. De inhoud en strekking van de beschikbaar gekomen berichten wijkt in niets af van de berichten van eerdere dagen, maar handelaren/beleggers lijken er nu wat meer oog voor te hebben. Meer minnetjes dan plusjes zijn het resultaat, met omzetten die, op de bekende uitzondering na (dit keer ING), niet veel voorstellen. 

- Misschien dat er vanmorgen een fractie meer realiteitsbesef is dan de afgelopen maanden, maar het grote beeld is toch nog steeds dat de beursrealiteit geen enkel verband meer kent met de financieel economische realiteit. Kijk daarvoor alleen maar naar de serie economische tegenvallers die de afgelopen 24 uur in Nederland bekend zijn gemaakt. Een behoorlijke stijging van het aantal faillissementen, tegenvallende cijfers uit de industrie en somberder verhalen uit de uitzendmarkt. 

- Ondertussen proberen een aantal Europese hotemetoten (denk Juncker) iets te doen aan hun volkomen en totale gebrek aan geloofwaardigheid wat is ontstaan door een paar jaar lang iedere realiteit volledig te ontkennen en te blijven leven in een soort parallel-universum. Er komen nu in ieder geval teksten uit die niet helemaal onzin zijn. Dat er nog steeds geen enkel woord wordt vuilgemaakt aan de mogelijke consequenties van allerlei plannetjes en opzetjes is dan wel weer jammer. 

- In de VS is het grote beeld niet heel anders dan in de eurozone. Ook daar probeert men met kunstgrepen (denk uitkeringen en leningen) de consumptie op peil te houden. En daar worden langzamerhand ook de keerzijdes van zichtbaar. Zo worden nu steeds meer bejaarden gekort op hun AOW-uitkeringen omdat ze in het verleden hebben mee-getekend voor studieleningen van kinderen en kleinkinderen. Als daar dan betalingsachterstanden in ontstaan, probeert de geldgever via de mee-tekenaars toch aan geld te komen.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten