vrijdag 3 augustus 2012


- Na de 'teleurstelling' van gistermiddag is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten een heel stuk beter. Veel meer plussen dan minnen met omzetten die best aardig zijn. Het waarom is echter een volkomen raadsel. Ongeveer al het nieuws is behoorlijk slecht en biedt bovendien enkel perspectief op welke verbetering dan ook. 

- Gisteren dus de losse flodder van ECB-president Draghi. Achteraf gezien was het vorige week van Draghi natuurlijk erg onverstandig om de verzamelde ADHD-patiƫnten die we kennen als handelaren een worst voor te houden zonder dat hij een overeenkomst had met Duitsland, de belangrijkste financier van alles wat met de eurozone te maken heeft. Dit heeft onprettige consequenties voor zijn geloofwaardigheid. Uitgedrukt in sporttermen was dit een zeer fraai eigen doelpunt. Niet goed.

- Het opmerkelijke was dat de uitspraken die Draghi deed, wel verstandig waren. Hij stelde dat de ECB t.z.t. er over wil denken om Spaanse en Italiaanse leningen te kopen, maar alleen op voorwaarden dat er in Spanje en ItaliĆ« allerlei economische hervormingen doorgevoerd gaan worden. Wij helpen jullie pas als jullie jezelf gaan helpen. 

- In de VS vanmiddag de laatste cijfers over de arbeidsmarkt. Reken maar nergens op. Een klein plusje, veel meer gaat het niet zijn. De ADHD-ertjes die denken dat het grootschalig kopen van staatsleningen verstandig beleid is, moeten maar eens naar de VS kijken. Daar heeft de Fed niet op een nulletje meer of minder gekeken en zijn de resultaten tamelijk teleurstellend. Om het eens heel voorzichtig te formuleren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten