maandag 11 oktober 2010

-Het kan haast niet, maar het is vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten nog stiller dan de afgelopen dagen. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. Nieuws is er voldoende en de inhoud ervan is meer dan somberstemmend, maar wordt volledig genegeerd.

-Het nieuws wordt volledig genegeerd omdat de financiele markten zichzelf ervan aan het overtuigen zijn dat de fiscale en monetaire autoriteiten in de wereld binnen afzienbare tijd met volgende maatregelen gaan komen om het economische tij te keren. En die handelaren/beleggers hebben er blijkbaar meer dan voldoende vertrouwen in dat die maatregelen deze keer wel gaan helpen.

-Deze keer? Ja, want we moeten niet vergeten dat er de afgelopen jaren al heel fors is opgetreden. Denk aan de omvangrijke begrotingstekorten, het verlagen van de korte rente, alle garanties, het grootschalig kopen van leningen/hypothken en bijvoorbeeld de liquiditeitsmaatregelen.

-En wat heeft dat allemaal opgeleverd? Kijk daarvoor maar even naar de laatste cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die waren op alle fronten slecht, om het eens heel voorzichtig te formuleren. Voor andere 'successen' moet u maar eens kijken naar hoe de Japanse economie er na echt series maatregelen nu voorstaat.

-Hoe het ook zij, wat er in het verleden gebeurd is, doet dus niet ter zake. Toen was alles anders, nu gaat het wel lukken en dus kunnen we blijven kopen. Om een Colombiaanse Nobelprijswinnaar te parafraseren: dit is een kroniek van aangekondigde verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten