donderdag 21 oktober 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen wel vriendelijk. Meer plusjes dan minnetjes met omzetten die hoger zijn dan de afgelopen weken gebruikelijk was. Nieuws is er meer dan voldoende en de handelaren/beleggers zijn opnieuw in staat zich concentreren op de meevaller(tjes) en alle andere berichten volkomen te negeren.

-Na meer dan twee jaar overal iedere keer dezelfde oplossing te kiezen voor alle denkbare problemen (gooi er veel/meer belastinggeld tegenaan), blijken er toch nog verantwoordelijke autoriteiten te zijn die bereid zijn iets anders te bedenken. Extreem goed nieuws natuurlijk. Vanmorgen het bericht dat eurocommissaris Barnier vindt dat het tijd wordt dat ook anderen dan de belastingbetalers gaan betalen voor de problemen die de banken veroorzaakt hebben. En gisteren maakte de Britse minister van financien duidelijk dat het in stand houden van een begrotingstekort van meer dan 10% van het nationaal inkomen geen manier is om problemen op te lossen. Bij de jongeren in de wereld thuis kunnen de kurken eraf.

-In de VS begint ook de Federal Reserve te begrijpen dat het de consumenten zijn waar een economie op draait. Gisteren de publicatie van het Beige Book met daarin veel aandacht voor de problemen op de arbeid- en de huizenmarkten. Krampachtig wordt nog wel geprobeerd vol te houden dat de economie groeit, maar zonder verbeterende vooruitzichten voor de consumenten gaat die groei niet aantrekken. Alleen volgende mega-tekorten van de Amerikaanse overheid kunnen een recessie mogelijk voorkomen. In de VS staat alles en iedereen nog in de stand; lekker veel belastinggeld over de economie uitstrooien en hopen dat het ergens blijft plakken.

-In China neemt de groei af van extreem hoog naar iets minder. Blijft natuurlijk wel de vraag hoe betrouwbaar die Chinese cijfers zijn. Jaar in jaar uit bijna precies dezelfde groeicijfers is eigenlijk te mooi om waar te zijn, want ook de Chinese economie kent toppen en dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten