maandag 25 oktober 2010

-Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Grote en belangrijke berichten zijn er maar weinig en de handelaren/beleggers durven niet echt een richting te kiezen. Omzetten en koersbewegingen stellen daardoor niet veel voor. Wel duidelijk meer plusjes dan minnetjes, dus de indices noteren wat hoger.

-In de grote mensenwereld was er de G-20 conferentie. De uitkomst daarvan was tamelijk teleurstellend. Wat vage teksten en voor de rest wordt het maken van mogelijke afspraken weer rustig naar voren geschoven. Blijft natuurlijk de vraag waarom een aantal landen ook maar overweegt te proberen de koersen van de munten te beinvloeden. Het gaat toch allemaal zo lekker, als we de aandelenmannetjes/vrouwtjes moeten geloven.

-Ander nieuws uit de grote mensenwereld betreft het IMF. Daar worden langzaam maar zeker de balletjes verhangen. Volkomen terecht natuurlijk dat landen als China, India en Brazilie meer invloed gaan krijgen en dat kleinere spelers als Nederland een plaatsje moeten opschuiven.

-Toekomstige pensioenen, altijd interessant. In Nederland gaan er stemmen op het pensioen te splitsen in twee stukken. Een gegarandeerd deel en een deel wat afhankelijk gaat worden van de ontwikkelingen op de financiele markten. Kan een bijdrage gaan leveren aan het oplossen van de ontstane problemen. Of de pensioengerechtigden er blij mee gaan zijn, is een ander verhaal. De risico's komen zo meer hun kant op. Dat kan nog wel eens onprettige economische consequenties gaan krijgen als mensen voorzichtiger gaan worden, meer gaan sparen en minder gaan besteden. Hoe het ook zij: iedere discussie over iets wat tot voor kort als zeker werd gezien, zorgt voor meer onzekerheid. En dat is bijna nooit voor een economie en de bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten