woensdag 8 september 2010

7 september 2010

-De stemming wil er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten niet inkomen. Bijna alleen maar minnetjes, met omzetten die overigens niets voorstellen. Nieuws is er maar weinig. Er wordt op elkaar gewacht en naar elkaar gekeken.

-Nieuwe stimuleringsmaatregelen in de VS. Nu gaat het over $ 50 mrd voor infrastructurele projecten. De grote vraag is of er nog een moment komt dat de verantwoordelijke autoriteiten zich gaan afvragen of het iedere keer maar weer geld in de economie pompen wel werkt? Misschien is er een heel ander verhaal wat een blijvend herstel in de weg staat. Denk bijvoorbeeld eens aan het verdwijnen/ontbreken van vertrouwen in een goede afloop bij het grote publiek.

-Kan het publiek in de gaten hebben dat de problemen in de huizen- en arbeidsmarkten nog steeds per dag toenemen en dat daar nog andere (en grote) problemen bovenop aan het komen zijn? Zo beginnen er iets te veel horror-verhalen boven water te komen over de salarissen en pensioenrechten van ambtenaren. Daar gaat zeker in de VS gedonder van komen. En niet te weinig en vrij snel.

-In dergelijke omstandigheden is het nagenoeg onmogelijk om die 'double dip' te vermijden. Het verdwijnen/ontbreken van vertrouwen gaat echt een spoor van vernieling door die economie heen trekken. Meer 'plannetjes', 'dingetjes' en 'opzetjes' door de hotemetoten gaan dat proces alleen maar versterken, want ook het vertrouwen in de hotemetoten staat bij het publiek natuurlijk onder druk. Daarvoor merkt men (zie boven) veel te weinig van alle maatregelen die genomen zijn.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten