maandag 18 oktober 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is het vanmorgen tamelijk rustig. Er is nieuws genoeg, maar de bereidheid van de handelaren/beleggers om er iets mee te doen, is beperkt. Omzetten en koersbewegingen stellen op enkele uitzonderingen na (deze keer Philips en ING), dus maar weinig voor.



-In de grote mensenwereld wordt het per dag onprettiger. Vertegenwoordigers van grote landen als China en de VS beginnen elkaar harde verwijten te maken aangaande bijvoorbeeld het beleid ten aanzien van de respectievelijke munten. En die kritiek op de ander is iedere keer terecht. In de VS lijkt de Fed geen enkele rekening te houden met welk land dan ook, maar in China is het vasthouden van een vaste wisselkoers met de dollar natuurlijk net zo'n onzin. Oftewel; ieder land probeert over de rug van andere landen de eigen positie te verbeteren. Volkomen zinloos uiteraard als alle landen dat gaan doen. Over het maken van mogelijke afspraken in bijvoorbeeld G-20 verband hoeven we het voorlopig niet te hebben.



-In het internationale hotemetotendom is er een iemand opgestaan die roept dat het ook anders kan. In euroland heeft Axel Weber (de Duitse Nout) geroepen dat de ECB moet stoppen met het kopen van staatsleningen om de economie te stimuleren. De rente is al laag genoeg en de economie groeit niet omdat er andere structurele problemen zijn. Kopen en steunen, meer kopen en steunen en nog meer kopen en steunen is een keihard een fuik in blijven zwemmen zonder enig idee hoe daar uitgekomen moet worden. Of heeft u wel een idee wanneer en hoe al die genomen maatregelen teruggedraaid gaan worden en wat daar de gevolgen van gaan zijn?



-Cijfers Philips. Best aardig. Philips zelf is goed bezig, er zijn een paar incidentele meevallertjes geweest en de valuta-ontwikkelingen waren ook nog eens gunstig.Voor de rest is het bedrijf vrij terughoudend over de toekomst en dat is goed te begrijpen als gekeken wordt dat het in de eurozone al niet lekker meer gaat en de Amerikaanse cijfers er vooral goed uitzien omdat de dollar in waarde is gedaald. Het zijn de emerging markets waar het echt lekker gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten