vrijdag 15 oktober 2010

-Het thema van de dag is: wachten op Ben. Wat gaat Fed-voorzitter Ben Bernanke vanavond allemaal vertellen en hoe wil hij de wereld gaan redden? Het blijft onwaarschijnlijk om te merken hoe graag handelaren/beleggers bereid zijn te geloven dat de Fed dat ook kan. Hoe het ook zij, vanmorgen veel meer plusjes dan minnetjes met omzetten die maar weinig voorstellen.

-Het is natuurlijk niet verboden om op een rijtje te zetten wat er in de VS al allemaal gebeurd is om de economie te 'redden' en wat de opgetelde resultaten daarvan zijn. Sta dan bijvoorbeeld eens even stil bij de recente ontwikkelingen op de arbeids- en de huizenmarkten. Denkt u nou echt dat meer Treasuries wel wat positiefs gaat opleveren? Een ding is dan in ieder geval wel volkomen zeker: alles en iedereen die afhankelijk is van rente-inkomsten (pensioenfondsen bv) gaan het een stuk moeilijker krijgen.

-U kunt ook eens gaan uitzoeken wat er op steun- en stimuleringsterrein de afgelopen 20 jaar in Japan gebeurd is en kijken of daar misschien nog wat lessen te leren is. Lessen in volkomen zinloosheid bijvoorbeeld of een les in geld door het putje spoelen

-In Europa beginnen ook barsten in het herstelverhaal te ontstaan. Duidelijk lagere autoverkopen zijn synomiem met redelijk donkere wolken aan de horizon. Dat het met de markt voor luxe dingetjes goed blijft gaan, kan allemaal geen kwaad, maar het belang daarvan voor de economie is maar beperkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten