vrijdag 22 oktober 2010

-Het wil niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel wat lagere koersen met omzetten die maar weinig voorstellen zorgen voor beperkte dalingen van de indices. Nieuws is er voldoende, maar de handelaren/ beleggers zijn niet bereid er iets mee te doen.

-Er zijn vooral veel bedrijfsberichten en die zien er met grote regelmaat best aardig uit. De omzetstijgingen zijn vaak niet bijzonder, maar door scherp op de kosten te letten, konden de winsten van veel bedrijven wel behoorlijk stijgen. Het genoteerde bedrijfsleven is blijkbaar goed in staat om te gaan met de moeilijke economische omstandigheden in een aantal landen.

-De macro-economische realiteit is in de VS en de eurozone immers minder prettig. U kent de problemen ondertussen wel: begrotingstekorten en bezuinigingen, onzekerheid met betrekking tot de pensioenen en arbeids- en huizenmarkten die onder druk staan.

-De grote vraag is dus in hoeverre de bedrijven zich kunnen blijven onttrekken aan die minder prettige economische ontwikkelingen in belangrijke landen? De bedrijven met grote belangen in delen van de wereld waar het beter gaat, moet dat in ieder geval langer lukken dan de bedrijven die afhankelijker zijn van de binnenlandse economieën. Het is dus sowieso verstandig veel meer onderscheid te maken tussen groepen bedrijven.

-Denk niet dat het binnenkort beter gaat met de Amerikaanse en Europese economieën. De verantwoordelijke autoriteiten durven geen enkele eerder genomen maatregel terug te draaien en hebben het eerder over volgende maatregelen. Voor ons een 100% indicatie dat nog geen problemen zijn opgelost ondanks alles wat er al gedaan is.

-Een andere indicatie voor het nog niet opgelost zijn van welk probleem dan ook, is de opstelling van de grote landen in het G-20 overleg. Iedereen probeert daar over de rug van anderen heen te profiteren. Als het met een economie en de vooruitzichten
goed gaat, is er niet zoveel reden om een dergelijke houding vol te houden. Dan kan de compromis bereidheid groter zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten