woensdag 13 oktober 2010

-De stemming zit er vanmorgen op de bekende Europese beurzen lekker in. Bijna alleen maar hogere noteringen, met omzetten die weer iets voorstellen. Het nieuws kende een gemengd karakter. De bedrijfsberichten waren best aardig, de andere berichten zeker niet.

-Die andere berichten eerst. In de VS liet de Fed gisteren weten binnenkort weer voor serieuze bedragen staatsleningen te gaan komen om de lange rente in de VS verder omlaag te krijgen. En dat wordt in aandelenland gezien als goed nieuws. Hoe erg kun je de weg kwijt zijn? Als een historisch lage rente al niet meer groeibevorderend werkt, gaat een nog lagere rente dan wel werken? En waarom hebben al die eerdere acties van de Fed dan zo weinig effect gehad dat volgende maatregelen blijkbaar nodig zijn?

-Er is ook een andere, belangrijker en nog veel negatievere invalshoek van verdere verlagingen van de rente. Grote groepen mensen zijn afhankelijk van rente-inkomsten. Denk alleen maar aan pensioengerechtigden en spaarders. Dat verlagen van de rente betekent heel simpel een alsmaar verdere verarming van die groepen. En dat gaat onvermijdelijk negatieve gevolgen voor de economie krijgen, en geen beperkte. Een volgende bijdrage aan de komende 'double dip' in alle landen waar het verlagen van de rente gezien wordt als 'goed' nieuws. Nogmaals; hoe erg kun je de weg kwijt zijn?

-Meer nieuws uit de VS. Daar komt een grote organisatie van bedrijven in het midden- en kleinbedrijf iedere maand met de uitkomsten van een grote enquete onder de leden. Laatste uitkomsten: niet lezen, alleen maar slecht nieuws. En een volgende indicatie dat het op geen enkele manier goed gaat met die Amerikaanse economie.

-Gelukkig zijn er in de VS nog bedrijven die ook buiten de VS actief zijn. Zeker als dat belangen in de emerging markets betreft, kunnen de resultaten nog aardig zijn. Kijk daarvoor maar naar de resultaten van Intel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten