woensdag 1 september 2010

31 augustus 2010

-Het wil vanmorgen weer niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel wat lagere noteringen met omzetten die, met uitzondering van die voor de financials, maar erg weinig voorstellen. Nieuws is er meer dan voldoende, maar er wordt niet serieus geprobeerd er een verhaal (met de mogelijke consequenties) van te maken. Wat er wel gebeurt is dat de stemming langzaam maar zeker minder wordt.

-In Nederland was er opnieuw een tegenvallend bericht aangaande de pensioenen. Onze levensverwachtingen blijken langer te worden dan tot voor kort gedacht werd. Niets mis mee, behalve dat er dan natuurlijk meer geld in de pensioenpotten moet zitten om alle gedane beloftes te kunnen waarmaken. Meer geld in de pot of lagere uitkeringen natuurlijk. Hoe het ook zij, dit is allemaal vertrouwen-ondermijnend. En dat alleen al gaat onprettige economische consequenties krijgen.

-Helaas denken de meeste autoriteiten nog steeds dat het publiek maar blijft geloven wat er verteld en voorspeld wordt. Niet natuurlijk, want iedereen weet ondertussen wel wat de resultaten van alle eerdere uitspraken en acties zijn. In Japan gaan ze voor de ongeveer 10e keer proberen de economie te stimuleren. De door het grote publiek verwachte uitkomst? Meer schulden, geen herstel. Een heel goede reden om nog voorzichtiger te worden.

-In de VS blijft de regering, net zoals in Japan, hard proberen de groei overeind te houden. En net zoals in Japan gaan de resultaten tegenvallen. Vooral omdat het grote uitgangspunt blijft dat de bestaande status quo tegen iedere prijs gehandhaafd moet blijven. Het is gewoon keihard verboden om andere gedachtes te hebben. Dat de opgetelde schuldenposities het grote probleem kunnen zijn, mag simpelweg niet waar zijn. Vanwege de onprettige consequenties ervan natuurlijk.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten