donderdag 2 september 2010

2 september 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een wat terughoudende stemming. Wel meer plusjes dan minnetjes, maar de omzetten zijn opnieuw erg laag. Nieuws is er voldoende, maar de bereidheid om er over na te denken is marginaal meer dan nul en de bereidheid om de inhoud ervan te negeren is torenhoog.

-Gisteren in de VS een licht meevallend cijfer over de ontwikkelingen in de industrie. Niets mis mee. Gaat het dan nu beter in de VS? Nee, meer nee en nog meer nee. Die 'double dip' komt iedere dag dichterbij. U hoeft daarvoor alleen maar op de mogelijke ontwikkelingen met betrekking tot de consumentenbestedingen te letten. De afgelopen dagen waren er zeer teleurstellende berichten uit de arbeidsmarkt, over de loonontwikkeling, over de autoverkopen, over de detailhandelsverkopen, over de bezuinigingen bij lagere overheden en over pensioenschandalen. U mag kiezen: herstel of afzwakking? Wat wij denken mag bekend zijn.

-Is er al iets veranderd in de financiƫle sector sinds de problemen meer dan 3 jaar geleden begonnen? Kort antwoord: Nacko, nada, niente, niets. Iedereen gaat weer gewoon door met waar men gebleven is. In Basel blijft men praten, met derivaten verandert er niets, de bonussen blijven, er is ongeveer niemand uit de branche verdwenen of veroordeeld voor fraude en het creatief met de realiteit omgaan is tot een kunstvorm verheven. Om een bekende wereldburger te quoten: 'change you can believe in'.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten