woensdag 1 september 2010

1 september 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming er lekker ingekomen. Het waarom daarvan is volkomen onduidelijk, maar bijna alle aandelen noteren wel hoger, al stellen de omzetten (met uitzondering van die voor de financials) maar weinig voor.

-Gisteren weer een hysterisch positieve reactie op een getalletje over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Zoals gebruikelijk is geworden wordt er alleen maar naar de eerste regel van het persbericht gekeken en wordt de rest van de tekst volledig genegeerd. Korte samenvatting daarvan: nu gaat het slechter dan even geleden, maar binnenkort gaat het hopelijk heel veel beter. Samen leverde dat een wat hoger getalletje op.

-Even later kwamen de notulen van de laatste korte rentevergadering van de Fed beschikbaar. En ook daarvan was de korte samenvatting dat het nu minder gaat dan even geleden, maar dat het volgend jaar een stuk beter zal gaan. Maar net zo als bij die enquĂȘte bij de consumenten was er geen argument te vinden waarom het dan binnenkort beter zal gaan.

-Ook in Duitsland was er nieuws over de consumenten. Met de Duitse groei gaat het allemaal erg lekker, maar de Duitse consumenten besteden minder dan een paar maanden geleden. Blijkbaar hebben de Duitse consumenten iets minder vertrouwen in de toekomst dan de zichzelf op de borst kloppende autoriteiten.

-In Nederland het verhaal dat Blokker de komende maanden de overgebleven voorraden Kerstspulletjes van vorig jaar gaat verkopen. Niets mis mee, maar hier wordt natuurlijk omzet naar voren gehaald om de resultaten te ondersteunen. En is dat eigenlijk niet vooral een indicatie voor de problemen waar de Nederlandse detailhandel mee geconfronteerd wordt?

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten