-Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een wat afwachtende stemming. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af, met omzetten die voorlopig weinig voorstellen, ook al omdat de beurzen in de VS vandaag dicht zijn. Nieuws is er genoeg, maar richtinggevend is het dus niet.
-In de eurozone blijven de ontwikkelingen met betrekking tot de schuldencrisis de gemoederen bezig houden. Hoe groot moet bijvoorbeeld het 'reddingsfonds' worden? Zoals gebruikelijk lukt het de verschillende landen niet om een zekere consensus te bereiken. Met name Duitsland is niet bereid het fonds veel groter te maken dan de oorspronkelijke plannen. Het zij zo, maar het maar niet kunnen bereiken van enige overeenstemming is wel een belangrijke reden voor alle onzekerheid.
-De pennenlikkers zijn weer helemaal euforisch over het bericht dat de Duitse regering de groeiverwachtingen voor 2011 wat naar boven heeft bijgesteld. De realiteit was, is en blijft dat de groei in 2011 duidelijk lager gaat zijn dan die over 2010, alleen iets minder lager dan eerder gedacht werd. En dat wordt gezien als 'goed' nieuws.
-De berichten uit China worden ook niet prettiger. Verhalen over aantrekkende inflatie, uit de hand lopende huizenprijzen en een exploderende kredietverlening zijn de Chinese regering aan het dwingen maatregelen te nemen. Hoe, wat en wanneer is nog niet duidelijk, maar het drukt de stemming wel.
-In Nederland werd er voor de zoveelste keer een bak onzin over de huizenmarkt uitgekraamd. De makelaars willen een gezamenlijk reddingsplan om de malaise op de woningmarkt het hoofd te bieden. Wanneer gaan de makelmannetjes/vrouwtjes eens op het idee komen om te adviseren de prijzen te verlagen? Misschien kunnen dezelfde mensen eens proberen de klanten duidelijk te maken dat het geen 2007 meer is maar 2011. Er is vraag genoeg, alleen niet voor de bestaande prijzen. En waarom moet trouwens tegen iedere prijs voorkomen worden dat een kleine groep mensen die willens en wetens te veel geleend hebben, mogelijkerwijs een verlies moet gaan accepteren. We vinden het toch ook geen maatschappelijk probleem als beleggers geld verliezen of als ZZP-ers met veel lagere tarieven moeten rekenen. Om eens wat te noemen.
maandag 17 januari 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten