maandag 24 januari 2011

-De stemming wil er op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen maar niet inkomen. Veel wat lagere noteringen met omzetten die, op enkele uitzonderingen na, maar weinig voorstellen. Berichten zijn er wel, maar er wordt niet lekker op gereageerd. Met name de resultaten van Philips worden als teleurstellend gezien.

-Belangrijker in het grote spel der dingen is natuurlijk de koers van de euro. Nog maar een paar weken geleden werd het ene na het andere euro-doemscenario gepresenteerd en wat gebeurt er nu? De euro wordt alsmaar sterker ten opzichte van de dollar. Het sentiment is (voor zolang het duurt natuurlijk) even pro-euro. Goed economisch nieuws uit Duitsland, iets betere berichten over het aanpakken van de schuldencrisis en teksten van ECB-president Trichet over het onder controle houden van de inflatie werken positief.

-Inflatie dus. De afgelopen weken begint het aantal berichten daarover sterk toe te nemen. Vaak genoemd wordt dan ook de stijging van de voedselprijzen. Als echter gekeken wordt hoeveel procent van de totale Amerikaanse graanproductie wordt gebruikt om biodiesel te maken dan is er niets zo volkomen onnodig als hogere voedselprijzen die er nu voor zorgen dat miljoenen mensen door de armoedegrens aan het zakken zijn. Onmiddellijk ophouden met die totale gekte die biodiesel is. Eerst zorgen voor betaalbaar eten voor iedereen, dan pas eten in de tank gooien.

-De resultaten van Philips vielen tegen. De omzet stijgt nauwelijks meer, in sommige bedrijfsonderdelen beginnen de problemen toe te nemen en vooral de afzwakking van de resultaten gedurende het jaar geeft te denken. Dit is allemaal geen enkele bevestiging van lekker draaiende economien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten