donderdag 19 mei 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming wel prettig. Volgens handelaren/beleggers zijn er geen overduidelijke rampberichten gepubliceerd, dus gaat het allemaal de goede kant op en kan er gekocht worden. Veel plusjes met omzetten die overigens niet zoveel voorstellen.

-De realiteit buiten de perceptie van de aandelenmannetjes en -vrouwtjes ziet er natuurlijk volkomen anders uit. Zo was er vanmorgen het nieuws over de Japanse economische groei gedurende het eerste kwartaal. Een dikke tegenvaller (duidelijke krimp) die voor een belangrijk deel werd toegeschreven aan de tsunami. Wat is dan de onvermijdelijke conclusie? Simpel, de tweede kwartaal cijfers gaan nog veel slechter worden. De vele gevolgen van die tsunami hebben immers in het eerste kwartaal maar voor een week of 2-3 meegeteld. Dat is in het tweede en derde kwartaal wel anders.

-Een ander stukje outer space en fantasyworld betreft de uitspraken van de Federal Reserve in de VS gisteravond. Daar is voor het eerst gesproken over het terugdraaien van de series maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Op zich goed nieuws, ware het niet dat er onmiddellijk bij werd gezegd dat daar voorlopig geen begin mee gemaakt gaat worden. Nog iets meer realiteit is het besef dat als er binnenkort in die Amerikaanse economie maar iets misgaat, de Fed er zeker wat volgende maatregelen tegenaan gaat zetten. En hoe groot is de kans dat er binnenkort iets misgaat in die economie? De vraag stellen is hem beantwoorden.

-Tenslotte is er ook nog de weigering in aandelenland om na te denken over de mogelijke consequenties van de Europese schuldencrisis. Onze visie: daar gaat voorlopig weinig goeds uit voortkomen, om het eens heel voorzichtig te formuleren. En dan staan de indices in alle betrokken landen dit jaar nog steeds in plus. Ongelofelijk. Only in aandelenland, folks, only in aandelenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten