woensdag 27 april 2011

-Zelfs een overvloed aan berichten kan handelaren/beleggers op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen niet inspireren om een duidelijke richting te kiezen. De indices bewegen weer eens rondom de slotstanden van gisteren, met omzetten die ook weinig bijzonder zijn.

-Gisteren was er bijvoorbeeld weer nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. En dat nieuws was weer geruststellend slecht. Op die echt heel grote en heel belangrijke markt gaat het in een strak tempo van kwaad naar erger. Opmerkelijk genoeg blijft het Amerikaanse consumentenvertrouwen toch verbeteren, tenminste volgens cijfers die de Conference Board publiceerde. Kijken we daarentegen naar cijfers over datzelfde consumentenvertrouwen die door onderzoeksbureau Gallup bekend zijn gemaakt, dan is dat vertrouwen ongeveer in een vrije val terecht aan het komen. Een wel erg grote tegenstelling die moeilijk te verklaren is.

-In euroland werden gisteren de laatste cijfers bekendgemaakt over de ontwikkeling van de begrotingstekorten en schuldenposities van alle Europese landen. Een tamelijk triest verhaal met een overal uitspringende conclusie: opgelost is er echt helemaal niets, sterker, de problemen worden gewoon nog steeds per dag groter. Even een paar getalletjes 'to bring the message home'. Sinds 2007 is het nationaal inkomen van de eurozone met minder dan euro 200 mrd gestegen terwijl in dezelfde tijd alleen de uitstaande staatsschuld al met bijna euro 1.900 mrd is toegenomen. En dan hebben we het niet eens over alle andere schulden er ook nog zijn. Het wordt niet per dag, maar per seconde duidelijker dat de verdiencapaciteit van die Europese unie volstrekt onvoldoende is om aan alle verplichtingen te kunnen blijven voldoen.

-In ECB-land begint de opvolging van president-Trichet zich af te tekenen. Helaas is het weer een van Ons Soort Mensen, oftewel een bekende centrale bankier uit Italie, En dat is precies wat er nu al een paar jaar aan het gebeuren is. Iedere oplossing voor welk probleem dan ook heet 'meer van hetzelfde'. En als dat niet werkt doen we het gewoon opnieuw, maar dan wat groter. Etc. etc.

1 opmerking:

  1. OMG, een Italiaan als opperhoofd van de ECB? Escape while you can! Ik denk dat ik bij Willem Middelkoop maar een paar goudbaartjes ga bestellen....

    BeantwoordenVerwijderen