-Naarmate het einde van 2010 dichterbij komt, wordt het ook rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. U kent het verhaal. Steeds meer handelaren/beleggers sluiten de boeken. Omzetten en koersbewegingen stellen niets meer voor, ook al omdat er maar weinig berichten beschikbaar zijn gekomen.
-In de verhalen over de verwachte ontwikkelingen in 2011 speelt China vaak een belangrijke rol. En een erg positieve. Het idee is dat de ontwikkelingen in China een erg gunstige invloed op de wereldeconomie kunnen hebben. Bij AFS zijn we daar een stuk minder zeker van. Onder de ogenschijnlijk allemaal mooie Chinese cijfers schuilen, net als in de VS en euroland, alsmaar toenemende onevenwichtigheden. Denk dan eens aan de volledig uit de hand gelopen kredietverlening, aan de volledig uit de hand gelopen huizenmarkten, aan de behoorlijk oplopende inflatie of aan de lachwekkend hoge investeringen.
-Al deze ontwikkelingen zijn niet van vandaag of gisteren, maar er komt een moment dat ook in China onprettige dingen (en we kunnen er moeiteloos nog wel een paar noemen) niet meer vooruitgeschoven kunnen worden. Alleen maar rekening mee houden met een scenario dat het allemaal goed blijft gaan, is voorbijgaan aan risico's die er niet alleen zijn, maar die ook per dag groter worden.
-Een land waar dat nog veel sterker van toepassing is, is Engeland. Er wordt daar wel gesproken over bezuinigingen, maar voorlopig gaat het begrotingstekort over 2010 gewoon weer ongeveer 10% van het nationale inkomen worden. En dan vinden we het nog vreemd dat die Britse economie een beetje groeit. Hoe het ook zij, dit kan natuurlijk niet blijven doorgaan. Wat de gevolgen gaan zijn is niet precies te voorspellen, maar een dikke recessie en een volgende daling van de waarde van het Pond Sterling zitten er wel aan te komen.
woensdag 22 december 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Kees, je verhalen snijden altijd hout en ik wil je zeker graag geloven, maar de double dip heb je al erg lang geleden aangekondigd en vandaag staan de beurzen weer op volledige hoera-stemming. Dus wat mij betreft heb je gelijk, maar ik vraag me erg af hoe lang het duurt voordat je het ook krijgt.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Aart-Jan Hak