vrijdag 23 juli 2010

-Het is opnieuw een rustige morgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Meer plusjes dan minnetjes, dat nog wel, maar de omzetten stellen niets voor. Nieuws is er meer dan genoeg, maar er wordt vooral naar elkaar gekeken en op elkaar gewacht. De uitkomsten van de stress testen voor de banken die nabeurs gepubliceerd worden, spelen daar waarschijnlijk een belangrijke rol. Niemand wil 'verkeerd' zitten.



-Over die stress testen nog het volgende. In essentie gaat het minder over de banken dan over de toezichthouders zelf. Het is hun geloofwaardigheid (of wat daar nog van over is) die op het spel staat. Er gaat namelijk met argusogen naar de details van die testen gekeken worden en als daar te veel 'rare' dingetjes te zien zijn, dan gaat er vooral meer getwijfeld worden over de toezichthouders en hun bereidheid om de realiteit onder ogen te zien en het hoofd te bieden.



-Bedenk goed dat de situatie ten tijde van de Amerikaanse stress testen volkomen anders was. Toen was er sprake van paniek en series omvallende banken. Grijp in om dat tij te keren, doe iets, dat en niets anders werd er toen gevraagd. Over het hoe en wat maakte ongeveer niemand zich zorgen. Nu zijn we bijna twee jaar verder, gaat het met de economie een heel stuk beter en is van paniek in de financiele sector geen enkele sprake. Er gaat dus totaal anders naar de details van die testen gekeken worden.



-Nog een opmerkelijk bericht in de serie 'er is veel gebeurd, maar niets veranderd'. In de VS heeft autofabrikant GM bekend gemaakt een bank te hebben overgenomen die zich gespecialiseerd heeft in het verstrekken van autoleningen aan mensen die er financieel niet sterk voorstaan. Rinkelt er al weer een belletje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten