vrijdag 31 augustus 2012


- Het wordt erg eentonig, maar ook vanmorgen gebeurt er ongeveer niets op de bekende Europese aandelenmarkten. En net zo eentonig is de reden daarvoor: het wachten op de speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke,straks op die conferentie in de VS.

- Waarom handelaren/beleggers in de eurozone niet verder komen dan dat, is een groot raadsel. In de eurozone zelf zijn immers nog wel een aantal dingen op te noemen die de verkeerde kant op aan het gaan zijn. Dingen waar gewoon op gereageerd hoort te worden. Neem bijvoorbeeld de economische ontwikkelingen. Gisteren werd bekend dat de detailhandelsverkopen in een aantal landen behoorlijk onder druk staan. Niet echt een herstel-verhaal. 

- Er kan ook even worden stil gestaan bij de laatste uitspraken van de Chinese premier Wen. Die verklaarde dat de Chinese regering nog wel bereid is om eurobonds te kopen, maar pas als er door een aantal Europese landen keiharde garanties afgegeven gaan worden inzake structurele hervormingen in die economieën. Misschien dat de 'gooi-er-maar-geld-tegenaan-en-het-komt-allemaal-goed' - club hier eens over kan nadenken. Mario en Angela kunnen de eurozone niet redden, dat moet in de verschillende hoofdsteden gebeuren. 

- Als illustratie van de onprettige ontwikkelingen in de wereldeconomie kunnen de cijfers die uit Japan komen, gebruikt worden. Allemaal tegenvallertjes. Het maakt niet uit waar u naar kijkt. 

- En wat gaat Ben B. straks doen? Ons idee? Hij gaat geen concrete maatregelen voorstellen, maar wel beloven dat als het nodig is, de Fed met volgende maatregelen zal komen.

donderdag 30 augustus 2012

- Het is nog geen 'Bennie-time' dus gebeurt er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten opnieuw ongeveer niets. Omzetten en koersbewegingen, het mag allemaal geen naam hebben.

- 'Bennie-time' is, zoals u ongetwijfeld weet, het moment dan Fed-voorztter Ben Bernanke morgenmiddag tijdens een grote conferentie een speech gaat geven. En de financiële markten hebben zichzelf ervan weten te overtuigen dat Ben B. weer dingen gaat vertellen die diezelfde financiële markten graag willen horen. Dat er een diepe kloof is ontstaan tussen Main Street en Wall Street is iets dat in de financiële wereld geen enkele rol speelt. Dat Main Street voor Ben B. een factor van grote betekenis is, is iets wat men op Wall Street absoluut niet begrijpt. Het gaat toch om Wall Street? Het gaat toch maar om een ding in de wereld? Hogere koersen.

- Hoe het ook zij, op Main Street bestaat nul behoefte aan nog meer maatregelen die de economie alsmaar verder ondermijnen. De schade die alle eerder genomen maatregelen hebben opgeleverd is al hoog opgelopen. Het zou dus zomaar kunnen dat Ben B. een keer laat zien dat zijn wereld groter is dan Wall Street.

- Dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren. U kent ons verhaal. Als gekeken wordt wat de opgetelde resultaten zijn van al dat ingrijpen, is het een volkomen raadsel waarom het roer al niet lang geleden is omgegooid. De laatste cijfers uit de Amerikaanse economie bevestigen opnieuw dat die economie een beetje voortsukkelt. En dat bij een extreem lage rente en blijvend torenhoge begrotingstekorten. Voor alle duidelijkheid: er is een begrotingstekort van 8% van het nationaal inkomen nodig om een groei te bewerkstelligen van minder dan 2%. Hoe goed gaat het dan?

- Tenslotte wordt alsmaar duidelijker dat de babyboomers nog een klein cadeautje hebben voor de jongeren. Omdat steeds meer grijze duiven langer blijven werken, neemt het aantal banen dat vrijvalt voor jongeren natuurlijk af. U kunt rustig wachten op berichten over een sterk stijgende werkloosheid onder jongeren. Hoezo herstel? 

woensdag 29 augustus 2012

- Er gebeurt vanmorgen ongeveer niets op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws, omzetten en koersbewegingen, het stelt allemaal erg weinig voor. En u weet waarom dat gebeurt. De verzamelde handelaren/beleggers hebben voor de zoveelste keer zichzelf ervan weten te overtuigen dat Fed-voorzitter Bernanke vrijdag a.s. waarschijnlijk met 'goed' nieuws gaat komen. Er dan dus blijkbaar ook geen enkele reden om na te denken over de inhoud van de berichten welke de afgelopen dagen bekend zijn geworden. 

- U mag er natuurlijk ook wel over nadenken. En als gekeken wordt naar de cijfers over het consumentenvertrouwen en de ontwikkeling van de huizenprijzen is het de allerhoogste tijd om tamelijk nerveus te worden. Al meer dan vier jaar trekken Ben B. c.s. alles uit de kast en dan zijn dit de resultaten? Op basis waarvan kan er nu gedacht worden dat volgende maatregelen meer succes gaan hebben?

- We hebben het op deze plaats al vaker gehad over de diepe kloof die is ontstaan tussen de economische realiteit en de realiteit van de financiële mannen en vrouwen. Dergelijke kloven waren er eerder en zijn altijd, maar dan ook altijd en overal, maar dan ook overal op dezelfde manier gecorrigeerd. Door het nemen van serieuze verliezen door handelaren/beleggers. Denken dat het deze keer anders zal gaan, is jezelf meer dan volledig voor de gek houden.

- In de eurozone gaat het proces van waarheidsvinding gestaag door. De focus ligt nu even op Spanje en onder iedere tegel die daar wordt opgelicht, wordt een financieel schandaal gevonden. We willen u nu vast waarschuwen: ook Nederland gaat aan de beurt komen. Hoe eerder u gaat accepteren dat de bestaande status quo op geen enkele manier gehandhaafd kan worden, hoe beter het is. Want ook in Nederland is de kloof tussen de perceptie die het grote publiek van de realiteit heeft en die realiteit zelf, extreem groot. En ook in Nederland niet de realiteit, maar de perceptie daarvan zich aanpassen. Er komen andere, veel minder prettige tijden aan.

donderdag 9 augustus 2012


- Het is vanmorgen opnieuw erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen, op de altijd aanwezige uitzonderingen na (deze keer Aegon), maar weinig voor. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan ook volkomen duidelijk, maar de bereidheid van handelaren/beleggers om die realiteit te accepteren, is nul. 

- Het grote beeld in de eurozone is simpel. De financieel economische realiteit verslechtert per dag en de bedrijfsberichten vallen steeds meer tegen, maar de hoop dat de monetaire autoriteiten toch een oplossing van alle problemen gaan vinden, zorgt ervoor dat al die berichten genegeerd worden. Dat al het eerdere optreden van diezelfde autoriteiten alleen maar voor meer problemen heeft gezorgd, doet totaal niet ter zake. 

- Vandaag nieuwe macro-tegenvallers uit Frankrijk, het VK, Nederland en Duitsland, om over de laatste serie cijfers van bedrijven maar te zwijgen. Daar is het grote afboeken begonnen van eerdere, veel duurdere overnames. Exclusief alle tegenvallers zien de resultaten er overigens nog aardig uit. U begrijpt dan ondertussen wel waar handelaren/beleggers zich op concentreren.  

- In de VS is het beeld overigens in grote lijnen hetzelfde. De namen en rugnummers zijn anders, maar het proces niet. 

woensdag 8 augustus 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen terughoudend. De inhoud en strekking van de beschikbaar gekomen berichten wijkt in niets af van de berichten van eerdere dagen, maar handelaren/beleggers lijken er nu wat meer oog voor te hebben. Meer minnetjes dan plusjes zijn het resultaat, met omzetten die, op de bekende uitzondering na (dit keer ING), niet veel voorstellen. 

- Misschien dat er vanmorgen een fractie meer realiteitsbesef is dan de afgelopen maanden, maar het grote beeld is toch nog steeds dat de beursrealiteit geen enkel verband meer kent met de financieel economische realiteit. Kijk daarvoor alleen maar naar de serie economische tegenvallers die de afgelopen 24 uur in Nederland bekend zijn gemaakt. Een behoorlijke stijging van het aantal faillissementen, tegenvallende cijfers uit de industrie en somberder verhalen uit de uitzendmarkt. 

- Ondertussen proberen een aantal Europese hotemetoten (denk Juncker) iets te doen aan hun volkomen en totale gebrek aan geloofwaardigheid wat is ontstaan door een paar jaar lang iedere realiteit volledig te ontkennen en te blijven leven in een soort parallel-universum. Er komen nu in ieder geval teksten uit die niet helemaal onzin zijn. Dat er nog steeds geen enkel woord wordt vuilgemaakt aan de mogelijke consequenties van allerlei plannetjes en opzetjes is dan wel weer jammer. 

- In de VS is het grote beeld niet heel anders dan in de eurozone. Ook daar probeert men met kunstgrepen (denk uitkeringen en leningen) de consumptie op peil te houden. En daar worden langzamerhand ook de keerzijdes van zichtbaar. Zo worden nu steeds meer bejaarden gekort op hun AOW-uitkeringen omdat ze in het verleden hebben mee-getekend voor studieleningen van kinderen en kleinkinderen. Als daar dan betalingsachterstanden in ontstaan, probeert de geldgever via de mee-tekenaars toch aan geld te komen.. 

dinsdag 7 augustus 2012


- En opnieuw is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten wel vriendelijk. Meer plusjes dan minnetjes dus, met omzetten die overigens niet bijzonder zijn. Erg opmerkelijk blijft dat natuurlijk wel, want echt nagenoeg alle berichten of ze nu komen van de bedrijven of over de economie gaan, ze zijn slecht en vallen tegen. 

- Kijk daarvoor alleen maar naar de tweede kwartaal resultaten van de bedrijven. Er moeten wel erg veel bedrijven forse winstdalingen en verliezen melden. En om het dan nog wat erger te maken, zijn de uitspraken met betrekking tot de toekomst vaak erg voorzichtig en terughoudend. 

- Gelukkig zijn er op dit moment veel mensen op vakantie. Dus worden er minder domme dingen gedaan, worden er minder domme uitspraken gedaan en lezen we minder domme verhalen. Helaas gaat deze periode maar een paar weken duren. 

- Opmerkelijk is ook de kloof tussen de sportieve prestaties van de Britse atleten tijdens de Olympische spelen en die van de Britse economie. Die atleten zijn serieus succesvol terwijl de economie blijft wegzakken. Het VK begint steeds meer op een derde wereldland te lijken. Want de typische kenmerken voor een derde wereldland zijn (enorm begrotingstekort, enorm handelsbalans-tekort, zeer scheve inkomensverdeling en een grote afhankelijkheid van een sector) zijn ook van toepassing op het VK. 

maandag 6 augustus 2012


- Ook vanmorgen is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten wel vriendelijk. Veel wat hogere koersen met omzetten die niet opvallend zijn. Handelaren/beleggers blijven blijkbaar vertrouwen op het probleem-oplossend vermogen van de monetaire autoriteiten.

- Afgelopen vrijdag werden de laatste data over de Amerikaanse arbeidsmarkt bekend gemaakt. Die gaven een tegenstrijdig beeld. Als gekeken werd naar de uitkomsten van de enquête onder het bedrijfsleven was de uitkomst erg veel positiever dan als gekeken werd naar de uitkomsten van de enquête onder de huishoudens. Waar de bedrijven lieten weten meer dan 150.000 banen gecreëerd te hebben, bleek uit de huishoudens-enquete dat er nu bijna 200.000 mensen minder een baan hebben en dat de beroepsbevolking zelfs aan het dalen is. En dat terwijl de Amerikaanse bevolking echt groeit. Om maar eens wat te noemen..

- In de eurozone blijven de Zuid-Europese landen voor nieuws zorgen. De strekking van die berichten is absoluut niet goed, maar handelaren/beleggers kijken even heel ergens anders naar en willen tegen iedere prijs blijven geloven dat Mario D. overal voor kan zorgen. In Italië mompelde president Monti iets over druk op het Europese verhaal. De realiteit is natuurlijk dat Monti er in Italië voor moet zorgen dat buitenlandse investeerders weer meer vertrouwen in die Italiaanse economie krijgen. De ECB heeft daar niets mee te maken. En in Griekenland hebben de autoriteiten ervoor gezorgd dat het in ieder geval nog een paar weken gaat duren voordat de Griekse realiteit voor iedereen duidelijk wordt.

- Allemaal leuk en aardig, maar het grote verhaal van de Europese beurzen was, is en blijft voorlopig dat de koersen nu staan op niveaus van voordat er ook maar sprake was van een Europese schuldencrisis. Duidelijker kunnen we niet maken dat er geen enkel verband meer bestaat tussen de beursrealiteit en de economische realiteit. Wat denkt u? Kan dat negeren van die schuldencrisis blijven duren of gaat het consequenties krijgen?

vrijdag 3 augustus 2012


- Na de 'teleurstelling' van gistermiddag is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten een heel stuk beter. Veel meer plussen dan minnen met omzetten die best aardig zijn. Het waarom is echter een volkomen raadsel. Ongeveer al het nieuws is behoorlijk slecht en biedt bovendien enkel perspectief op welke verbetering dan ook. 

- Gisteren dus de losse flodder van ECB-president Draghi. Achteraf gezien was het vorige week van Draghi natuurlijk erg onverstandig om de verzamelde ADHD-patiënten die we kennen als handelaren een worst voor te houden zonder dat hij een overeenkomst had met Duitsland, de belangrijkste financier van alles wat met de eurozone te maken heeft. Dit heeft onprettige consequenties voor zijn geloofwaardigheid. Uitgedrukt in sporttermen was dit een zeer fraai eigen doelpunt. Niet goed.

- Het opmerkelijke was dat de uitspraken die Draghi deed, wel verstandig waren. Hij stelde dat de ECB t.z.t. er over wil denken om Spaanse en Italiaanse leningen te kopen, maar alleen op voorwaarden dat er in Spanje en Italië allerlei economische hervormingen doorgevoerd gaan worden. Wij helpen jullie pas als jullie jezelf gaan helpen. 

- In de VS vanmiddag de laatste cijfers over de arbeidsmarkt. Reken maar nergens op. Een klein plusje, veel meer gaat het niet zijn. De ADHD-ertjes die denken dat het grootschalig kopen van staatsleningen verstandig beleid is, moeten maar eens naar de VS kijken. Daar heeft de Fed niet op een nulletje meer of minder gekeken en zijn de resultaten tamelijk teleurstellend. Om het eens heel voorzichtig te formuleren. 

donderdag 2 augustus 2012


- Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. U weet waarom. Er wordt gewacht tot vanmiddag ECB-president Draghi duidelijk gaat maken hoe de eurocrisis aangepakt gaat worden. Tenminste daar hebben handelaren/beleggers zichzelf niet alleen van weten te overtuigen, ze hebben er ook al naar gehandeld. Kijk daarvoor maar even naar een paar lange termijn grafieken van bekende indices. 

- Gisteren in de VS werd voor de zoveelste keer duidelijk hoe dat proces in aandelenland werkt. In afwachting van volgende steunmaatregelen door de centrale bank worden de koersen alvast hoger neergezet. Dan valt dat ingrijpen erg tegen, maar op de markten gebeurt dan niets. want diezelfde autoriteiten beloven alvast een volgende keer wel in te grijpen als het nodig is. In de aanloop daarvan worden de koersen weer hoger neergezet, valt het ingrijpen natuurlijk weer tegen, maar gebeurt er op de markten niets want etc. etc. Dat de onderliggende financieel-economische realiteit al die tijd blijft verslechteren is voor de financiële markten alleen maar goed nieuws, want brengt dat ingrijpen door de centrale banken dichterbij. En zo wordt de kloof tussen Main Street en Wall Street per dag groter en dieper. 

- In de eurozone gebeurt overigens precies hetzelfde en u mag zelf proberen te bedenken wat de uiteindelijke uitkomst van dat proces is. Kleine tip van ons bij AFS. Het is altijd en overal de perceptie van de realiteit die zich als eerste aanpast.  

- Anyway, de perceptie is nu dat Mario de wereld gaat redden. De realiteit daarentegen is dat zonder instemming van de Duitse autoriteiten Mario's plannen niet meer zijn dan gebakken lucht c.q. goedkope PR. Voor u zich laat meeslepen in Mario's goed nieuws show kan het dus geen kwaad even na te gaan wat de opstelling van de Bundesbank inzake allerlei onderwerpen is.   

woensdag 1 augustus 2012


- En weer noteren de bekende Europese aandelenindices in de plus. Echt alleen maar (zwaar) tegenvallende resultaten en koersen die maar blijven stijgen. U kent de reden: een wanhopig en blind vertrouwen in Mario D. te F.  Alles en iedereen heeft zichzelf ervan weten te overtuigen dat de ECB de Europese economie kan redden. 

 - Wat de ECB aan de oplopende werkloosheid kan doen, is volkomen onduidelijk. Wat de ECB aan de inzakkende autoverkopen in een serie landen kan doen, is net zo onduidelijk en wat de ECB kan doen aan de alsmaar slechtere cijfers van de Europese inkoopmanagers kan ook niemand uitleggen. Maar er wel in blijven geloven. Onwaarschijnlijk.

- In de VS is het beeld niet anders. Geen enkel cijfer wat ook maar wijst op enig economisch herstel, maar als beleggers wel blind blijven geloven in het vermogen van de Fed om het tij te keren. 

- Voor beide gebieden is ook nog eens van toepassing dat al het eerdere ingrijpen van de Fed en de ECB niet heeft weten te voorkomen dat we met elkaar in de huidige situatie terecht zijn gekomen. 

- Als handelaren/beleggers systematisch weigeren ook maar enige rekening met de realiteit te houden dan nemen de risico's in een strak tempo toe en is de afloop onvermijdelijk en zeker. Denk daarvoor maar terug aan de ICT-hype of aan het ontkennen van de crisis in 2008. Wat er nu aan het gebeuren is, is precies hetzelfde.